Kuchnia patriotów. Co zjeść w Święto Niepodległości?

Burger Józefa Piłsudskiego, zupa biało-czerwona, sernik w barwach narodowych - to tylko niektóre z patriotycznych potraw, jakie przygotowały gdańskie restauracje specjalnie na Święto Niepodległości. Lokal Mon Balzac pozwolił sobie na swoistą prowokację, bowiem obok przysmaku legionisty zamierza serwować: bolszewicką soliankę, ruskie pierogi i deser Tuchaczewskiego.

Około 40 restauracji skorzystało z zaproszenia do akcji „Wieczór Niepodległości” i przygotowało specjalne potrawy i desery, a także wyjątkowe - niższe - ceny. Pomysł wylansowali organizatorzy gdańskiej Parady Niepodległości, która w środę 11 listopada już po raz trzynasty przejdzie ulicami miasta. Potrawy znajdą się w menu nie tylko w Święto Niepodległości, ale i dzień wcześniej, od godzin popołudniowych.

 
- Każdorazowo wokół przemarszu staramy się zorganizować imprezę towarzyszącą. Rok temu była to wystawa Instytutu Pamięci Narodowej poświęcona Powstaniu Warszawskiemu, w tym roku organizujemy „Wieczór Niepodległości” - mówi współorganizator Parady Lech Parell ze Stowarzyszenia SUM. - Zależy nam, by mieszkańcy i turyści świętowali to ważne wydarzenie naszej historii nie tylko 11 listopada, ale także dzień wcześniej w gronie bliskich. Dlatego do udziału w tym wydarzeniu zaprosiliśmy gdańskie restauracje, które przez dwa dni listopada będą serwowały narodowe dania w specjalnych cenach, dodaje.
 
Restauracje zmienią częściowo nie tylko menu, ale też wystrój - na patriotyczny. Będzie można spróbować m.in. sernika w barwach narodowych za 9,90 zł, zjeść biało-czerwoną zupę - czyli pomidorową z kluskami w cenie 4 złotych, białą rybę podaną na czerwonym ryżu w towarzystwie białego szparaga za 19,90 zł, czy kaczkę pieczoną po polsku podaną z buraczkami, surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami w cenie 39 złotych.  
 
Szczególny pomysł na wyróżnienie się wśród patriotycznych restauracji znaleźli menadżerowie lokalu Mon Balzac. Można tam będzie zjeść nie tylko staropolski żurek z jajkiem, czy przysmak legionisty (gęś pieczona z kopytkami, modrą kapustą i jabłkiem). Menu uzupełniają potrawy wyraźnie nawiązujące do wojny z Sowietami 1920 r. W Mon Balzacu można więc będzie zjeść: bolszewicką soliankę, ruskie pierogi z okrasą i deser poświęcony pamięci gen. Michaiła Tuchaczewskiego, który był głównodowodzącym wojsk sowieckich na Froncie Zachodnim.
 
Poniżej alfabetyczna lista restauracji uczestniczących w patriotycznej akcji, z wyszczególnieniem serwowanych potraw:
 
Nazwa
Danie
1611 Restaurant
Dwór Oliwski City Hotel & SPA
ul. Bytowska 4
Dorsz z burakami i kozim serem w cenie 30 zł
Bar Pod Rybą
ul. Piwna 61/63
Polski Schabowy z pieczonym ziemniakiem i mizerią w cenie 25 zł
Bifor
ul. Wyspiańskiego 9
Krem z białych warzyw z paprykowymi grzankami w cenie 9 zł
 
Krem z pieczonych buraków z fetą  w cenie 9 zł
 
Pierogi z pieczoną gęsiną i sosem żurawinowym podane z surówką z białej rzodkwi oraz sałatką z buraków i granatu w cenie 24 zł
Billy’s American Restaurants
ul. Warzywnicza A/E
Burger Józefa Piłsudskiego w cenie 19,90 zł
Browar Piwna
ul. Piwna 50/51
Kotlet Wieprzowy po polsku – schab z karkówką (250g) podawany z buraczkami i puree ziemniaczanym w cenie 25zł
Cafe Bakalia
ul. Tandeta 1
Polska kanapka grillowana w cenie 12 zł
Chińska Hong
ul. Powstańców Warszawskich 15
Kurczak w sosie pikantno -czosnkowym w dodatku z ryżem jaśminowym gotowanym na parze w cenie  23 zł
Hotel Bartan ***
ul. Turystyczna 9A Sobieszewo
 
Czernina z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi łyżką kładzionymi
Kaczka faszerowana, podana z kopytkami i glazurowanymi buraczkami
Rogaliki z nadzieniem różanym
zestaw w cenie 21,99 zł
JACK'S BAR & RESTAURANT FAHRENHEIT
ul. Długi Targ 39/40
Sernik w Barwach Narodowych w cenie 9,90 zł
Jadalnia pod Zielonym Smokiem
ul. Szeroka 125
Zupa biało czerwona - czyli pomidorowa z kluskami  w cenie 4 zł
Spaghetti w sosie pomidorowym - biało czerwone z ziemi włoskiej przybyło do 
Polski w cenie 9zł
Kartacze z mięsem - czyli pyzy artyleryjskie - 2szt. w cenie 14 zł
Kotlet bity z kury - czyli „Cotelettes de volaille”z nadzieniem polskim  w cenie 14zł
Kawiarnio-Pub Fusy i Miętusy
ul. Grobla IV 2
RED VELVET BROWNIE z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
z dowolną kawą (z wyłączeniem Irish Coffe) w specjalnej w cenie 14 zł
Klubogaleria Bunkier
ul. Olejarna 3
Autorski Burger
Manufaktura CIU CIU
ul. Długa 64/65
Słoiczki  I love Polska 120 g w cenie 10 zł
 
Lizaki biało – czerwone w cenie 5 zł
 
Słoiki I Love Polska 20 g w cenie 4 zł
New Kansai Sushi Bar
ul. Jana Heweliusza 13
Biała ryba podana na czerwonym ryżu w towarzystwie białego szparaga w cenie 19,90 zł
No to Cyk
ul. Chlebnicka 2
Gołąbek w białym i czerwonym sosie z pieczywem lub ziemniakiem, w cenie 6 zł
Nova Pierogova
ul. Szafarnia 6
Przystawka zdrowy smalec z białej fasoli dla Dwojga w cenie 10 zł
 
Grochówka na wędzonce w cenie 8 zł
 
Pierogi ziemniaczano-twarogowe z polskimi ziołami i cebulką w cenie 12 zł
 
Biało-czerwone, czyli twaróg na słodko z suszoną żurawiną w cenie 15 zł
 
Z gęsiną pieczoną i gorącym chutneyem z szarej renety i rodzynek w cenie 22 zł
 
Polska drożdżówka ze śliwkami i cynamonem własnego wypieku w cenie 8 zł
 
Grzane wino z korzeniami  w cenie 12 zł
 
Pierogarnia U Dzika
ul. Piwna 59/60
Sandacz po polsku w cenie 30% taniej
Południk 18
ul. Garncarska 7-9
Pierogi z kaczką w cenie 9 zł
Restauracja Bazinga
ul. Romana Dmowskiego 15
Schabowy z kością, kapusta zasmażana , zapiekane ziemniaki w cenie 12 zł
Restauracja Bellevue
ul. Targ Rybny 10 AB
 
Grzanki z siekanym bałtyckim śledziem, cebulką i jabłkiem w cenie 10 zł
 
Grochówka w cenie 8 zł
 
Żeberka wieprzowe w domowym sosie BBQ, z zasmażanymi buraczkami i opiekanymi ziemniakami w cenie 29 zł
 
Mus z truskawek z bitą śmietaną w cenie 10 zł
Restauracja Czardasz
ul. Śląska 66B
Zestaw żurek i schabowy z kością, ziemniaki purre, kapustka zasmażana  w cenie 19 zł
 
Restauracja Filharmonia
ul. Ołowianka 1
Krem z brukwi w cenie 10 zł
 
Udo z gęsi confi, modra kapusta, pieczone jabłko, sos śliwkowy, kopytka w cenie 30 zł
 
Red velvet - biszkopt okraszony śmietaną i owocami w cenie 10 zł
Restauracja Grand Cru
Hotel GrandCru
ul. Rycerska 11-12
Staropolski półgęsek w barwach narodowych w cenie 32 zł
Restauracja Harmonia
ul. Łąkowa 1-2
Golonka po staropolsku, duszona w piwie, podana na kapuście z kminem i z ziemniakiem pieczonym - udekorowana flagą w cenie  30 zł
Restauracja Koku Sushi
al. Grunwaldzka 472
Nigiri z :
-tuńczykiem,
-z rybą maślaną,
-z sandaczem,
-z krewetką,
wszystkie nigiri po 2 szt w cenie 10 zł
 
hosomaki z tuńczykiem (6 szt) w cenie 12 zł
 
hosomaki odwrócone z tuńczykiem (6 szt) w cenie 12 zł
 
hosomaki odwrócone z czerwonym ryżem i surimi (6 szt) w cenie 8 zł
 
Futomaki:
z tuńczykiem i maślaną (6 szt) w cenie 22 zł
 
Uromak:
- z krewetką posypany czerwonym kawiorem w cenie 18 zł
- Rainbow z tuńczykiem, sandaczem i rybą maślaną w cenie 20 zł
- z czerwonym ryżem i rybą maślaną oraz papryczką chilli w cenie 18 zł
- z czerwono-białym ryżem i łososiem w cenie 20 zł, wszystkie rolki mają po 6 szt.
 
Sashimi małe:
łosoś, maślana, tuńczyk w cenie 28 zł
 
Sashimi duże:
łosoś, maślana, tuńczyk oraz tatar z łososia na białym ryżu w cenie 38 zł
 
Deser perłowy-truskawka z tapioką i sosem waniliowym w cenie 10 zł
 
Wino japońskie Umeshu Aka wzbogacone o ekstrat z czerwonej odmiany liści shiso oraz rozmarynu w cenie  12 zł
Restauracja Kos
ul. Piwna 9/10
Udko z gęsi z sosem porzeczkowym  na modrej kapuście podawane z pieczonymi ziemniakami w cenie 29zł
 
Dorsz po kaszubsku  podawany z puree ziemniaczanym w cenie 25zł
 
Pizza 40cm (sos pomidorowy,  ser, ser mozzarella, pomidory) w cenie 15zł
 
Restauracja Lobster
ul. Grunwaldzka 472
 
Kaczka pieczona 1/2,
kluseczki kładzione podsmażane na maśle
kapusta czerwona na winie z żurawiną i jabłkami
jadalny element dekoracyjny nawiązujący do Święta Niepodległości e cenie 35 zł
 
Łosoś parowany podany na kaszy jaglanej z owocami i warzywami
sos na białym winie
jadalny element dekoracyjny nawiązujący do Święta Niepodległości w cenie 30 zł
 
Schabowy XXL z kością smażony na smalcu
dwa rodzaje purre ziemniaczano-warzywnego
Sałatka z buraczków w cenie 25 zł
Restauracja Ministerstwo Smaku
ul. Żwirki i Wigury 12/39
Biało-czerwony deser do każdego zakupionego dania w cenie 1 zł
Restauracja Mon Balzac
ul. Piwna 36/39
 
Bolszewicka solianka w cenie 9 zł
 
Staropolski żurek z jajkiem w cenie 9 zł  
 
Przysmak legionisty, czyli gęś pieczona z kopytkami, modrą kapustą oraz jabłkiem w cenie 29 zł
 
Ruskie pierogi z okrasą w cenie 19 zł
 
Tradycyjny polski sernik z rodzynkami i kruszonką w cenie 9 zł
 
Deser Tuchaczewskiego, czyli pieczone jabłko z bakaliami i miodem w cenie 9 zł
Restauracja Panorama
ul. Wały Piastowskie 1
Grochówka z kiełbasą w cenie 6 zł
Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki w cenie 6 zł
 
Golonka wieprzowa duszona w piwie serwowana na kapuście z pieczonymi ziemniakami w cenie 15 zł
 
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym w cenie 15 zł
Restauracja Portland
ul. Długie Ogrody 27
Krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą w cenie 9 zł
Krem z kalafiora i krem z papryki podane w jednym talerzu w cenie 9 zł
 
Sakiewka z polędwiczki wieprzowej faszerowana warzywami zapiekana
serami, z sosem w cenie 28 zł
 
Pierś z kaczki podana na sałatce z pomarańczą i ziemniakami gratin w cenie 28 zł
 
Desery w witrynie w biało – czerwonych barwach w cenie 6 zł
Restauracja Pueblo
ul. Kołodziejska 4
Biało-Czerwona zupa  z okrasą z gęsiny podawana z dyniowym racuchem w cenie 10 zł
Restauracja Stary Spichlerz
Hotel Królewski
ul. Ołowianka 1
Fasola z orzełkiem z kapustą podawana ze swojską kiełbasą i pieczonym ziemniakiem w całości w cenie 22 zł
Restauracja Tawerna
ul. Powroźnicza 19/20
Kaczka pieczona po polsku podana z buraczkami, surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami w cenie 39 zł
Restauracja Winne Grono
ul. Kopernika 17a
Mazurek Dąbrowskiego w cenie 10 zł
Restauracja Żabusia
ul. Gospody 7 A
Barszcz biały na zakwasie z majerankiem, ziemniakami, białą kiełbasą i jajkiem, z dodatkiem śmietany w cenie 8 zł
 
Sztuka mięsa w białym sosie chrzanowym z gotowanym ziemniakiem oraz buraczkami na gorąco w cenie 20 zł
 
Udko z kaczki z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą w cenie 28 zł
Restauracja Żuraw
ul. Długie Pobrzeże 32
Kotlet schabowy w cenie 27 zł
 
Restauracji Sosnowa
Ośrodek Wypoczynkowy  Bursztyn
ul. Falowa 8 Sobieszewo
Kapuśniak z pieczoną kaczką w cenie 10 zł
 
Królik w śmietanie z glazurowaną marchewką i szpinakowymi kopytkami w cenie 27 zł
 
Mus malinowy z bitą śmietaną w cenie 8 zł
Restauracji Verres en Vers  - Hotel  Radisson
ul. Dlugi Targ 19/Powroznicza
Opiekana polędwiczka wieprzowa z musem z pasternaku, duszoną rzodkiewką i sosem z wędzonej papryki w cenie 29 zł
SanMarco Ristorante  Pizzeria
ul. Długa 4
Cannelloni Bianco Rosso
Makaron cannelloni faszerowany  bolognese i serem ricotta w sosie pomidorowym zapiekany mozzarellą w cenie 29,50 zł
Tawerna Mestwin
ul. Straganiarska 20
Barszcz czerwony czysty z jajkiem w cenie 8 zł
 
Czerwona kapusta z zasmażanymi ziemniakami w cenie 15 zł
TIME OUT food & sports bar
ul. Piwna 3/4
Zrazy po staropolsku (z ogórkiem, boczkiem, cebulą) podane z kopytkami i gorącymi buraczkami w cenie 23 zł
 
Pierogi na słodko z twarogiem i gorącym sosem truskawkowym w cenie 23 zł
 
/www.gdansk.pl
 

Tagi: